-


INDIGO JAMES (osa 9) : APOSTOLI PAAVALI

K:
Evankeliumien lisäksi Uusi testamentti pitää sisällään lukuisia apostoli Paavalin kirjoittamia kirjeitä. Oletteko kaivausmatkoillanne kohdanneet jälkiä hänestä?

IJ:
Katsoin juuri kelloani ja on pakko todeta, että tämän täytyy olla ehdottomasti viimeinen kysymys. Olen matkustellut paljon Välimeren saaristossa, esimerkiksi Maltalla ja Kreetalla, enkä ole voinut välttyä törmäämästä mainitsemaasi ahkeraan matkailijaan. Hänhän teki kolme laajaa matkaa Välimeren maihin. Neljäs matka oli matka Roomaan, jossa hän kuoli todennäköisesti keisari Neron vainoissa v. 64. Hän kirjoitti perustamiinsa seurakuntiin kirjeitä, joista tärkeimmät ovat kirje roomalaisille ja kirje galatalaisille. Paavalista kannattaa muistaa myös, että hän kokosi kristillisenopin yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Häntä onkin kutsuttu ensimmäiseksi teologiksi.

Muuta minä en hänestä tiedä, mutta hänen vahvat tekstinsä mm. galatalaiskirjeessä ja roomalaiskirjeessä ovat tehneet minuun vaikutuksen. Enkä taida olla ainut. Historiasta voidaan poimia useita merkittäviä kristillisen opin kehittäjiä (mm. Augustinus ja Luther), jotka ovat saaneet innoituksensa näistä kirjeistä.

Kun tutkin hänen elämäänsä liittyviä tekstejä mm. kuvatessamme Graalin legendaa, olen päätynyt ajattelemaan, että hän oli luonteeltaan varsin surullinen henkilö, vaikka hän vakuutteleekin kirjeissään olevansa iloinen. Hänhän kääntyi kristityksi oltuaan mukana mm. Stefanoksen kivittämisessä. Paavali ei koskaan pitänyt itseään oikeana apostolina, koska ei tavannut Nasaretilaista henkilökohtaisesti. Toisaalta häntä painoivat entiset synnit kristittyjen vainoamisesta ja hän kärsi ilmeisesti jonkin asteisesta lonkkaviasta. Mielestäni liittymä kohta W.A.Mozartiin on ilmeinen: kummatkin tuottivat taivaallista tekstiä tavallaan, vaikka maallinen vaellus ei kaikilta osin ollutkaan ilojen täyttämää.

©
Palvelun tarjoaa Verkkopolku.com