Opinto.net

Opinto.net

Sivut liittyvät Uskonnon verkot -kirjasarjaan. Palaa Opinto.netin pääsivulle. Ohjeita tehtäviin vastaamiseen.


Opinto.net

Etusivu | Uskonto ja maailmankatsomus | Maailmanuskonnot | Kirkkohistoria | Uskonto Suomessa
| Kirkkokunnat | Raamattu | Etiikka | Kirja | Opettajalle
Indigo James: Tieteellinen raamatuntutkimus

Indigo James: VT:n synty ja kirjaryhmät

Indigo James: Mikä on liitonarkku?

Indigo James: Psalmit ja Sananlaskut

Indigo James: Keitä olivat profeetat?

Indigo James: Kuka oli Jeesus Nasaretilainen?

Indigo James: Mitä ovat evankeliumit?

Indigo James: Apostoli Paavali

Indigo James: Ilmestyskirja


Verkkopolku.com
Opintoverkko 3
Extra.opintoverkko.fi

INDIGO JAMES (osa 3): MIKÄ ON LIITONARKKU?

Olin pyytänyt kysymysvuoroa jo puoli tuntia. Mutta vihdoin tilaisuuden puheenjohtaja viittoi minua kohti ja antoi puheenvuoron. Olin nähnyt Kadonneen liitonarkun etsijät -elokuvan useita kertoja. Mielessäni pyöri useita kysymysvaihtoehtoja. Koska elokuva on kuulunut aina suosikkeihini päätin kysyä jotain liitonarkusta.

K:
Tohtori James, arkeologisista tutkimuksistanne on tehty filmatisointeja. Kadonneen liitonarkun etsijät -elokuvassa te löydätte liitonarkun. Voisitteko ystävällisesti kertoa, mikä tämä arkku oikein on ja mitkä ovat olleet sen keskeiset vaiheet?

IJ:
Tiedättehän Hollywoodin. Jos joku joskus löytää liitonarkun sen täytyy olla amerikkalainen filmiryhmä. Täytyy olla räiskettä ja draamaa. Tiedemiehenä tietysti katson asioita eri näkökulmasta kuin filmimaailma, mutta elokuvat ovat ainakin mainio tapa rahoittaa kalliita tutkimusprojekteja.Mutta kysymykseesi. Liitonarkkuhan oli se arkku, johon Mooses laittoi 10 käskyä sisältäneet kivitaulut saatuaan ne Jumalalta Siinainvuorella. Liitonarkun merkitys Israelin kansalle ja Vanhan testamentin kokonaisuudelle on ollut valtava. Lyhyesti voidaan sanoa, että liitonarkku on Jumalan ja Israelin kansan välisen liiton symboli ja tämä painotus näkyy selvästi läpi koko Vanhan testamentin. Vaeltaessaan Kanaanin maahan Egyptistä, he kantoivat liitonarkkua edellään. Arkku mainitaan lukuisissa muissakin yhteyksissä Vanhassa testamentissa.Kuvatessani Kadonneen liitonarkun etsijöitä tutustuin tarkkaan liitonarkusta kertoviin Vanhan Testamentin teksteihin ja yllätyin, miten paljon niitä oli. Toinen yllätys oli niiden mielenkiintoisuus. Valitettavasti aikamme ei riitä tässä yhteydessä liitonarkun vaiheiden tarkempaan selvittelyyn.

Jotain kuitenkin tässäkin yhteydessä: se rakennettiin Siinain erämaassa tarkasti Jumalan antamien ohjeiden mukaan ja erilaisten vaiheiden jälkeen se sijoitettiin kuningas Salomon sitä varten rakentamaan temppeliin. Kannattaa huomioida tässä myös toinen Israelin suurista kuninkaista, Daavid, joka toi liitonarkun Jerusalemiin. Arkun historia Vanhassa testamentissa päättyy Jerusalemin temppelin hävittämiseen Babylonian kuninkaan Nebukadnessarin toimesta v. 587 eKr. Viimeinen maininta siitä on profeetta Jeremiaan kirjassa. Arkku tuhoutui eikä sitä voida löytää oikeasti kuin tietysti elokuvassa...


Tulosta tämä sivu / Print this page

©
Palvelun tarjoaa Opintoverkko Oy:n www-sivupalvelu.
Tekninen toteutus Tuomo-Media, 2002-2003